Stiri

Remember Cristian Nemescu

Cristian Nemescu a fost un regizor din ceea ce se cheamă ”noul val” în cinematografia românească, dar și scenarist, deopotrivă. S-a născut pe 31 martie 1979, iar firul vieții i-a fost curmat într-o zi de 24 august, la doar 27 de ani, într-un accident de mașină. Deși absolvise Universitatea de Artă Teatrală și Cinematografică în 2003, cu doar trei ani înainte să moară, Cristi Nemescu reușise performanțe cinematografice remarcabile. Filmul său de absolvire, scurtmetrajul ”Poveste de la scara C”, a primit Marele premiu la NYU International Student Film Festival și la Premiers Plans în Franța. The European Academy Awards l-a nominalizat drept „cel mai bun scurtmetraj” al acelui an. A urmat apoi mediu-metrajul ”Marilena de la P7” care a intrat în competiție la Cannes. Chiar cu o lună înainte ca destinul să-i fie curmat brusc, Cristian Nemescu terminase filmările lung metrajului ”California Dreamin’ (nesfârșit)”, avându-i în rolurile principale pe Răzvan Vasilescu și Armand Assante. N-a apucat să se bucure de premiul Un certain regard cu care au fost răsplătite filmul și talentul său, anul următor, la Cannes.

În schimb, Cristi Nemescu, a fost încununat în scurta sa viață și carieră cu peste 20 de premii internaționale, printre care Premiul Special al Juriului la Bruxelles Short Film Festival din Belgia, Public’s Choice la Milano Film Festival din Italia, Premiul Publicului la Internationale Grenzland Filmtage Festival din Germania. Iar după tragica sa dispariție, în România, i-a fost acordat, post-mortem, prin decret, Ordinul Național ”Pentru Merit” în grad de Cavaler pentru ”contribuția remarcabilă la promovarea cinematografiei românești”.

Ziua de 24 august 2006 va rămâne ziua în care filmul românesc a pierdut două mari talente: regizorul Cristian Nemescu și Andrei Toncu, inginerul său de sunet alături de care s-a aflat în mașina morții.

În amintirea lor, vă invităm să urmăriți o secvență memorabilă din filmul ”California Dreamin’ (nesfârșit)”, cu Răzvan Vasilescu și Armand Assante în rolurile principale.

 

 

S-ar putea să-ți placă și...