Stiri

Osama bin Laden, omul din spatele teroristului

Astăzi, se împlinesc 17 ani de la momentul 11 septembrie care a zdruncinat lumea din temelii și a schimbat istoria. În dimineața acelei zile din 2001, teroriști Al-Qaeda deturnau patru avioane civile pline de pasageri, intrând cu două dintre ele în Turnurile Gemene ale World Trade Center din New York. Un al treilea avion a vizat clădirea Pentagonului, aflată lângă Washington DC, iar al treilea s-a prăbușit pe o câmpie din statul Pennsylvania. În urma acestor atentate au murit 2993 de oameni, inclusiv atacatorii. Aceasta a fost ziua în care întreaga lumea a declarat război împotriva terorismului și în care i s-a spus pe nume, clar și răspicat, inamicului planetei, Osama bin Laden. În mod oficial, acesta era cel care se afla în spatele atrocității întâmplate în inima Statelor Unite. Cum era de așteptat, în urma evenimentelor tragice, dincolo de durere, stupefacție și groază, au început și supozițiile, apoi teoriile conspirației și scenariile lansate de unii și de alții, în funcție de interese și credințe. Probabil vor mai trece câteva generații până când se va afla adevărul pur. Cert este că din acel moment, teroristul numărul unu al planetei a fost personajul Bin Laden.

Dar cine se ascundea în spatele acestui terorist malefic, dornic de moartea celor pe care îi considera dușmani? De unde a apărut și cum de a putut să facă toate cele pe care le-a făcut? A apărut peste noapte și a reușit într-o zi să dea peste cap istoria lumii? Nicidecum. Povestea lui începe mult înainte de 11 septembrie 2001.

Osama bin Laden s-a născut în vara anului 1957, în Jeddah și era al șaptesprezecelea fiu al miliardarului Mohammed bin Laden. Acesta avusese 11 soții și foste soții, cu care făcuse 54 de copii. Mama lui Osama, Hamida, era de origine siriană, foarte frumoasă, dar cu o fire mult prea independentă care nu i-a fost pe plac soțului și nici celorlalte soții, fapt ce a dus la alungarea ei din palatul miliardarului, în orașul Tabuk. Câtă vreme a locuit cu soțul său era izolată și ostracizată, numită de ceilalți membrii ai familiei Al Abeda (sclava). Așa se face că și Osama a primit de la început stigmatul de Ibn Al Abeda (fiul sclavei). Faptul că a fost nevoit să crească fără mamă și a fost înconjurat de dispreț din partea numeroșilor frați vitregi, a făcut din el un copil timid, introvertit. Rudele lui spun că nu și-a iertat niciodată tatăl pentru că i-a alungat mama și l-a obligat să trăiască fără ea, dar nici pe mamă pentru că nu a făcut tot posibilul să-i fie pe plac soțului.

Deși trăia într-un lux greu de imaginat, copilul Osama se simțea mult mai bine în natură. Îi plăcea să se joace printre dune, să călărească și să tragă cu arma. Acolo se simțea liber. În palatul tatălui, se izola de frații lui care nu voiau să se joace cu el, lucru care îl rănea profund. Norocul a făcut ca în anturajul foarte apropiat al părintelui  său să se afle prințul Fadh al Arabiei Saudite care avea mai mulți copii, iar cu câțiva dintre aceștia s-a împrietenit și au devenit nedespărțiți.

Când a împlinit zece ani, în 1967, Osama bin Laden a început să meargă la o școală particulară exclusivistă, dar lua și lecții particulare cu cei mai buni profesori aduși chiar și din străinătate. Tatăl Mohammed bin Laden nu fusese la școală, multă vreme n-a știut nici să scrie și să citească, părinții lui nu îi asiguraseră educația, trimițându-l să fie hamal în port ca să-și câștige existența de mic. Tocmai de aceea, părintele miliardar, a transformat o parte din casă în școală pentru copiii lui, (chiar și pentru fete), pe care i-a împărțit în clase, în funcție de vârstele lor. Ei învățau geografie, istorie, științele naturii, limba arabă, dar și gramatică și literatură engleză. Un loc important în programă îl aveau studiile islamice. Tatăl ținea foarte mult ca ei să cunoască islamul și de aceea angajase clerici care veneau acasă și le predau copiilor.

Profesorii lui povesteau ulterior că nu ieșea în evidență cu nimic la ore, fiind tot timpul retras, cât mai în spatele clasei, dar că exista o materie la care se anima atunci când o avea și chiar ridica mâna să fie ascultat: citirea și memorarea Coranului. Și nu se mulțumea să facă doar atât, ci se gândea la ce citea și încerca să interpreteze.

OSAMA BIN LADEN, OMUL DIN SPATELE TERORISTULUI (II)

 

S-ar putea să-ți placă și...