Copii super

Caterina Casaburi strălucește pe scenele lumii

Caterina Casaburi este fetița cu origini italo-române care a înțeles de mică faptul că limbajul internațional comun în această lume este arta. Pe orice scenă se află, din țară sau din străinătate, Caterina se exprimă cel mai bine cântând și dansând. Publicul înțelege imediat ceea ce fetița de doar 10 ani vrea să transmită, pentru că talentul ei nu are nevoie de translator. Este născută într-o zi de 13 (martie), număr pe care îl consideră norocos și este elevă  în clasa a-V-a la Colegiul Naţional de Arte „Dinu Lipatti”, la clasa profesor Aurelia Mihai, unde studiază ca instrument principal flautul. Despre realizările sale artistice și drumul parcurs până la această vârstă pe tărâmul artei, am invitat-o chiar pe ea să ne povestească.

Presscafe:  Ai terminat de curând ciclul primar la scoală. Ce rezultate ai avut la învăţătură?

Caterina Casaburi: Am terminat cei 4 ani de şcoală primară cu calificativul FB, inclusiv la instrument (flaut) şi teorie muzicală. Materiile care îmi plac foarte mult sunt: matematica, istoria, geografia şi religia.

Presscafe: Ce preocupări ai în afara orelor de şcoală?

Caterina Casaburi: În afara orelor de şcoală studiez intens flautul. De asemenea, studiez canto la Şcoala de canto Art Music cu profesor Mădălina Cârcota, balet la Dance-Theatre Ballet Studio cu Maestra Mamma, fac parte din corul de copii TNOB şi cânt în cor la Catedrala romano-catolică Sf.Iosif.

Presscafe: Ai preocupări artistice de tot felul. Hai să vorbim pe rând despre ele. De la ce vârstă a început să-ți placă să cânţi? Când ai început să iei lecţii de canto?

Caterina Casaburi: Am început să cânt la vârsta de 3 ani şi 6 luni la Liceul Musicale „O. Stillo” della Società Beethoven din Crotone, Italia, cu profesor Mariarosa Romano. La vârsta de 6 ani şi jumătate am venit în România şi am continuat să iau lecţii de canto. Primul meu profesor a fost Daniel Iordăchioae cu care am avut un raport deosebit şi căruia îi mulţumesc din suflet că a reuşit să mă facă să îndrăgesc şi să aprofundez tainele muzicii.

Presscafe: Mai ţii minte când ai urcat prima dată pe o scenă adevărată? Câţi ani aveai şi la ce eveniment participai?

Caterina Casaburi: Da, când aveam 3 ani şi jumătate şi am participat la Concertul de Crăciun la Catedrala (Duomo) din Crotone. De asemenea, la 4 ani a fost şi primul meu spectacol de balet pe scena Teatrului „Apollo” din Crotone. În România am rămas cu o frumoasă amintire şi experienţă când, la 6 ani, am participat alături de profesorul meu Daniel Iordăchioae la o emisiune de 1 Iunie la Naţional Tv cu prima mea piesă „Finchè la barca và”.

Presscafe: În tot acest timp, de când ai început să faci canto, ai participat și la concursuri? Daca da, ce premii ai obţinut?

Caterina Casaburi: Am participat la foarte multe concursuri naţionale şi internaţionale unde am obţinut numeroase premii. Sunt foarte multe (peste 60 cred). Sunt trofee, premiul I, premiul II, premiul III, menţiuni. Am să vă trimit o poză să vedeţi… Ideea e că nu premiile sunt importante. Sunt mai importante experienţa, aplauzele publicului şi prieteniile care se leagă la astfel de evenimente.

Presscafe: Care este evenimentul la care eşti foarte mândră că ai participat?

Caterina Casaburi: De fapt, până acum sunt două evenimente la care am participat şi sunt mândră. Primul eveniment a fost în februarie 2016, când am participat la „Cantando Sanremo”, organizat de Carlo Cori– cântăreţ şi compozitor- Eurocasting, unde am fost cea mai mică participantă alături de multe vedete italiene şi internaţionale (Daniel Santacruz Ansamble, Oscar Pegna, Tiziana Rivale, Toni Turi, Manolo Gipsy etc.) A fost super… am primit Trofeul „Star Emergente”. Şi lucrul cel mai frumos care mi s-a întâmplat este că am cunoscut-o pe cea care cântă ”Finchè la barca và”, Orietta Berti. De asemenea, în august 2016 am participat la Festivalul Internacional da ”Cançao da Serra da Estrella” –Portugalia, organizat de Nuno Figueira, unde am obţinut locul I şi am cunoscut persoane minunate şi mi-am făcut multe prietene din diferite ţări.

Presscafe:  În spatele acestor realizări se ascunde multă muncă. Câte ore de repetiţii presupune pasiunea ta?

Caterina Casaburi: Din nefericire, (Fericire) pentru mine, am trei pasiuni artistice (flaut, canto şi balet) care necesită toate forţă și mult timp de studiu. Încerc să le acord fiecăreia importanța şi timpul necesar.

Presscafe: Ai momente când oboseşti sau îţi vine să renunţi?

Caterina Casaburi: Am momente când obosesc şi aş vrea să mă joc şi eu mai mult ca ceilalţi copii, dar nu renunţ niciodată.

Presscafe: Ce stil de muzică îţi place?

Caterina Casaburi: Muzica pop, clasică şi instrumentală.

Presscafe: Ai o melodie preferată?

Caterina Casaburi: Am mai multe melodii care îmi plac, dar cel mai mult şi mai mult iubesc coloana sonoră din filmul „Piraţii din Caraibe”.

Presscafe: Ai un idol în materie de muzică?

Caterina Casaburi: Da, Adele, o mare artistă. Se spune că este cântăreaţa cu „o mie de voci”.

Presscafe: Aș vrea să vorbim puțin și despre balet. Vine, în rândul preferinţelor tale, după muzică sau înainte?

Caterina Casaburi: Baletul a fost pentru mine prima pasiune (dansam încă de când eram în burtă la mami), dar am ales muzica şi baletul a devenit un hobby.

Presscafe: Ai participat şi  la concursuri de dans?

Caterina Casaburi: Da, am participat la „Stelele aurii” cu ”Mercedes” –”Taverna” –”Don Quijote”– dans de caracter şi am obţinut premiul al II-lea, cu baletul „A città e Pulecenella” unde am cântat şi dansat şi am obţinut locul I , ”Lebăda de cristal” unde am obţinut locul I etc.

Presscafe: Cine te încurajează şi te susţine în drumul tău artistic?

Caterina Casaburi: În pasiunile mele sunt încurajată şi susţinută de mama şi bunica mea (nonnina mia) şi de profesorii cu care lucrez şi îmi dau dragoste, încredere şi putere de muncă.

Presscafe: Crezi că vei face din cântat sau din balet o meserie sau îţi doreşti să devii altceva când vei fi mare?

Caterina Casaburi: Urmând un liceu vocaţional sigur voi urma o carieră artistică. Visul meu cel mai mare este de a deveni un artist complet.

Presscafe: Cu cine și cum îţi place să-ţi petreci timpul liber?

Caterina Casaburi: Îmi place să petrec timpul liber cu familia şi prietenii, să citesc, să mă uit la filmele mele preferate şi, ca oricărui copil, îmi place să mă joc pe tabletă şi telefon.

 

S-ar putea să-ți placă și...