Copii super

Theo Andrei Constantin, talent și charismă la superlativ

Theodor Andrei Constantin este un copil de 12 ani înzestrat cu toate calitățile necesare ca să reușească să-și împlinească marele său vis: acela de a cânta în fața unui stadion plin de oameni veniți să-l asculte. A început să muncească pentru visul său încă de la 5 ani și are multe realizări artistice despre care vorbește cu modestie. THEO cântă, compune muzică, studiază și ia lecții de pian, susține concerte în țară și în străinătate, are deja două CD-uri lansate și colaborări cu producători din Germania. Cu toate acestea, în interviul pe care a avut amabilitatea să ni-l ofere, am descoperit un băiat extrem de modest, care nu se laudă, ci dimpotrivă. THEO are o maturitate și o înțelepciune care nu sunt greu de remarcat și care, alături de talentul său evident, îl vor ajuta să intre, mai repede decât își imaginează, în categoria artiștilor care chiar au ceva de spus în domeniul artistic.

Presscafe: Câți ani aveai când ai început să fii pasionat de muzică?

THEO: Dacă ar trebui să fac o traducere a expresiei pasionat de muzică atunci voi spune că muzica, inevitabil, face parte din viața noastră, a tuturor,  de când ne naștem și până murim; stările de tristețe, nostalgie, durere, fiind doar acele ritmuri care ne influențează o stare de spirit, iar eu cred că am fost pasionat de muzică dintotdeauna, încă de când îi umpleam nopțile mamei mele cu acele concerte de bebeluș. De altfel, știu de la mama că atunci când eram bebe aveam în camera mea un radio care mergea tot timpul și era bine si frumos cât era muzică; când erau știrile începeam să plâng, iar de adormit în momentele agitate nu adormeam decât cu o singură melodie ”La Carretera”  a lui Julio Iglesias. Comic, nu?

Presscafe: Da, comic și oarecum prevestitor pentru ceea ce avea să urmeze. Acum în ce fel se manifestă pasiunea ta pentru muzică?

THEO: Pasiunea pentru muzică se poate manifesta în orice mod. Nu știu ce să spun, muzica face parte din viața mea, mă regăsesc în melodia fredonată la un moment dat în mod involuntar, trăiesc acele momente, mă transpun.

Presscafe: Când ai început să faci cursuri de pian și canto?

THEO: Am început să cânt la vârsta de 5 ani prin studierea pianului  în cadrul Institutului Ecumenic de Muzică Sacră București, iar din anul 2014 am considerat util să mă apropii mai mult de exprimarea prin voce a sunetelor muzicale, astfel că am mers, pentru început, la Academia de Arte frumoase, primul profesor fiind Daniel Iordăchioae. Am continuat să mă perfecționez în cadrul Scolii de Artă București sub îndrumarea renumitei Viorela Filip. În prezent, studiile de canto se axează, în ceea ce mă privește, foarte mult pe lucru individual, aprofundarea cunoștințelor fiind făcută de preparatorul meu vocal, Ana Condrea, alături de care lucrez bellcanto. În același timp, îmi aprofundez studiile teoretice muzicale în cadrul Academiei de Muzică Bastogne.

Presscafe: Când îi vezi pe alții cântând pare simplu. Câtă muncă se află în spatele succesului?

THEO: Foarte adevărat. Ceea ce spui este cât se poate de real. Mulți cred asta. Și eu am spus asta până să încep să fac pregătirea vocală. Mi se părea atât de simplu să cânți. Ai voce, ai ureche muzicală, cântă! Numai că nu este deloc așa. Și acum îmi aduc aminte de primele lecții de canto cu Daniel, care spunea la fiecare 5 secunde – spatele drept, coboară vocea în piept, susține, se așeza în spatele meu și îmi fixa umerii.  Îmi dădea temă pentru acasă diverse exerciții fizice în timpul cărora să cânt. Într-adevăr, este foarte multă muncă. Practic, pentru asta te pregătești tot timpul. Pentru muzică nu există timp determinat: o oră, două, trei sau nouă. Te pregătești permanent.

Presscafe: Când ai simțit prima oară că ai început să ai succes?

THEO: Nu am simțit asta. Nu pot spune că am succes. Am alături de mine o echipă determinată și părinți care mă susțin, ceea ce face să mi se creeze mai multe oportunități, dar asta nu înseamnă ca am succes. Eu cred că succesul apare după ani susținuți de muncă continuă. Eu sunt doar un copil normal, care își urmează visul. Nu sunt vedetă, nu sunt artist. Faptul că ai câștigat niște premii, faptul că ai niște apariții la televiziune, radio sau în presa scrisă nu înseamnă că ai succes. Poți spune că ai succes, după mine, atunci când vei reuși, prin forțe proprii, să umpli un stadion cu oameni care au plătit un bilet. La mine este doar vis și pasiune.

Presscafe: Cum ai început sa compui? De ce nu te-ai mulțumit doar să interpretezi creațiile altora?

THEO: Pur si simplu. M-am așezat la pian iar mâinile mele au început să apese clapele în mod involuntar. Apoi, am realizat că, de fapt, pot face asta, că îmi pot exprima astfel sentimentele proprii. Referitor la muzica scrisă de alții: o apreciez, încerc să înțeleg ce au gândit atunci când au scris textul sau linia, dar la trăirea interioară a creatorului nu poți ajunge niciodată. Un cover poate fi interpretat perfect din punct de vedere muzical, îl poți cânta live fără a greși măcar o comă, dar nu vei reuși niciodată să transmiți cu acesta sentimentul pe care l-a trăit în momentul scrierii, autorul.

Presscafe: De unde iți iei inspirația pentru melodiile pe care le compui? Cum se desfășoară procesul de creație?

THEO: Tot ce mă înconjoară mă inspiră. Oamenii, plantele, animalele… câte puțin din fiecare se regăsește în muzica scrisă de mine.  Văd ceva, citesc ceva, simt ceva iar versurile și muzica îmi vin pur si simplu,  apoi mă pun la pian, scriu partitura, fac un demo. După aceea, mă consult cu oameni profesioniști din muzică. Le trimit să asculte creația mea, le place sau nu, îmi corectează greșelile, vin cu idei, se pune totul cap la cap și astfel apare piesa. Iată, chiar acum scriu o piesă pentru care m-am inspirat de la niște postări de pe Facebook – am văzut ceva, am ascultat, și apoi mi-a venit inspirația de a scrie această piesă care mai mult ca sigur se va numi ”E.Z.O.” (”EticZidOrb”) în care vorbesc de comportamente și percepții; de fapt, încerc să spun că perfectul este imperfect. Sper să iasă pe piață la începutul toamnei.

Presscafe: Cum a început colaborarea ta cu producători din Germania?

THEO: În anul 2015 am fost contactat, ca urmare a postării pe Facebook a piesei ”I’ll be your hero” de către actualul manager, în scopul unei colaborări. Colaborarea a început prin includerea în topul DDO (Deutsche Disc-Jockey Organisation) a piesei ”I’ll be your hero”. Piesa s-a menținut șapte zile pe prima poziție, ceea ce mi-a adus și primul disc de aur și o colaborare pentru trei ani cu o casă de discuri din Germania, alături de  care, până acum, am produs două discuri, cât de curând urmând să scot și  primul album de solist.

Presscafe: Ți se pare că ai mai multe șanse de afirmare în străinătate sau în țară?

THEO: Șanse de afirmare sunt și în țară, și în străinătate, numai că aici ar trebui ca cei care decid să se aplece mai mult și să dea șansa tuturor tinerilor să se exprime. Nu înțeleg de ce nu o fac. Este un soi de frică de nou, de tânăr. Oricum, intervine selecția naturală. Unii vor merge mai departe pe acest drum, unii se vor îndrepta spre alte cariere, unii vor fi iubiți de public și se vor bucura de succes, alții nu. Aici nu există nici măcar un radio – de unde sau internet – care să difuzeze muzică exprimată prin vocea copiilor. Și vă spun că există voci super bune, superbe chiar. Păcat! Reticența aceasta a prezentului este posibil să ne coste viitorul. De altfel, nu ar fi prima dată când o facem. Sunt multe domenii în care oamenii își părăsesc țara, familia, doar pentru că aici nu au nicio șansă reală. Și culmea, acolo unde merg sunt printre cei mai buni. Mă întristează aceasta.

Presscafe: Care sunt evenimentele importante din cariera ta? De ce realizare de până acum ești cel mai mândru?

THEO: Nu vorbim aici de carieră, ci de începuturi. Încă nu am o carieră. Am început să merg pe un drum care poate duce spre o carieră sau nu. Dar, ca să ne înțelegem, existența unei cariere nu depinde doar de tine și așa cum spuneam mai sus, există mulți alți factori. Dar ca să revenim la întrebare, pot să vă spun că eu numesc eveniment important fiecare lucru care se întâmplă pe acest drum muzical pe care mi l-am ales: un spectacol, o nouă melodie lansată, apariția unui disc, iată chiar și acest interviu îl numesc un lucru important fiindcă el vine și se înrădăcinează pe drumul pe care merg, îmi creează oportunitatea de a-mi exprima liber gândurile.  Pe toate le consider realizări si sunt mândru de fiecare, pentru că în fiecare am pus o părticică din mine.

Presscafe: Care este cel mai plăcut moment pentru tine: când lucrezi în studio, când compui, când ești pe scenă?

THEO: Ca om, atunci când compun, pentru că așa îmi exprim eu, în modul cel mai liber, gândurile. Ca  solist, pe scenă, pentru că atunci mă încarc cu energie, primesc acea stare de fericire și bucurie pe care publicul o are și ți-o transmite. Știți, se simte așa… ca un bumerang – dai energie, primești energie; cânți, transmiți ceva, ei te răsplătesc. Toate acestea se simt doar când ești pe scenă, dar sunt lucruri care vin din interior. Unul din profesorii mei mi-a spus la un moment dat: ”Talentul se șlefuiește, nu vin eu ca profesor să pun o sămânță de talent în capul tău și apoi să îl ud. Nu! Îl ai sau nu! Eu, dacă îl ai, îl șlefuiesc!”

Presscafe: Ce gen muzical preferi? Ai idoli în materie de muzică?

THEO: Prefer pop-rock, dar nu am încă un stil definit. Cânt pop, rock, house, country, orice. Iar idoli, DA, sunt îngerii mei care mă inspiră, pentru că întâmplarea face ca ei chiar să fie îngeri: Freddie Mercury, Michael Jackson, Elvis Presley, sunt doar câțiva.

Presscafe: Care sunt proiectele la care lucrezi acum?

THEO: Melodia despre care am vorbit mai devreme și primul meu album integral de solist. De asemenea, în august plec în Germania și Luxemburg unde am mai multe spectacole și unde am fost invitat pentru niște interviuri la două posturi de radio. Pentru cei care urmăresc paginile mele THEO official, THEO management dar și grupul THEO, FRIENDS and MUSIC aceste lucruri sunt deja cunoscute.

Presscafe: Cine te sprijină în realizarea proiectelor? Cine te susține cel mai mult?

THEO: Echipa mea: manager, agent artistic, producător muzical, fotograf, cameraman, dar cel mai mult părinții pe care îi ador.

Presscafe: Cum îți petreci timpul liber? Cu cine și ce îți place să faci?

THEO: Mă plimb cu bicicleta, cu rolele, citesc, văd un film bun iar când am puțin mai mult timp îmi place să merg la bunici să alerg pe dealul din apropiere și să merg cu bunicul meu la pescuit.

 

 

S-ar putea să-ți placă și...