Stiri

Mihaela Runceanu, 29 de ani de când a fost ucisă

Solista Mihaela Runceanu s-a născut pe 4 mai 1955, la Buzău. La doar 34 de ani, pe 1 noiembrie 1989, și-a găsit sfârșitul într-un mod violent: a fost ucisă de o cunoștință pe care a primit-o în casă. Daniel Ștefănescu avea 21 de ani și a vizitat-o în seara fatidică pe Mihaela pentru a se uita împreună la un film pe o casetă video. Pe vremea aceea, în perioada comunistă, doar câțiva aveau aparate video și casete cu filme ori concerte, așa că dorința tânărului de a trece pe la ea să vizioneze un film nu i-a trezit suspiciuni. Nimeni nu și-ar fi putut imagina că omul primit în casa ei, de pe Șoseaua Mihai Bravu din București, se va transforma într-o bestie ucigașă.

La vremea aceea, Mihaela Runceanu era celebră, iubită de public și avea una dintre cele mai bune voci din România. Chiar cu o seară înainte să fie omorâtă, cântăreața era în culmea fericirii pentru că îi apăruse cel de-al doilea vinil LP, ”Pentru voi, muguri noi”. Primul disc îl lansase în 1987 și îi purta numele.

Cariera muzicală și-o începuse devreme, muzica fiindu-i pasiune de mică. A studiat la Liceul de Muzică și Arte Plastice din Buzău, unde a terminat șefă de promoție, iar în 1974 a început studiile la Conservatorul Ciprian Porumbescu din București, pe care le-a absolvit în 1978. Era printre puținii soliști de muzică ușoară din România care avea studii de specialitate, iar acest lucru se simțea. Tehnica sa vocală, amplitudinea vocii lucrate, cunoștințele în domeniul muzical, dar mai ales emoția interpretărilor live (pe vremea aceea nici nu exista altă variantă) au transformat-o într-una dintre cele mai iubite cântărețe din România. Și tot studiile în domeniu au recomandat-o să devină profesoară de canto la Școala Populară de Artă din București, acolo unde a predat până în ziua morții. Printre elevii săi s-au numărat multe nume ale muzicii ușoare românești: Mădălina Manole, Silvia Dumitrescu, Carmen Trandafir, Marina Florea, Adrian Enache, Nicola.

Odată cu apariția la festivalul ”Melodii 84”, cu piesa compusă de Ion Cristinoiu, pe versuri de Roxana Popescu, ” Să crezi în dragostea mea” care a obținut premiul întâi la secțiunea Prime audiții, Mihaela Runceanu devine un idol pentru publicul iubitor al muzicii românești. Au urmat participări la sute de concerte în țară și în străinătate, premii peste premii la toate concursurile la care participa, plus contracte cu cele mai cunoscute restaurante din București, unde publicul avea ocazia să o asculte pe Mihaela Runceanu cântând așa cum numai ea știa și putea.

Ultimul concert l-a susținut pe 28 octombrie 1989, cu doar trei zile înainte să moară, la Sala Radio. Oamenii prezenți la spectacol își amintesc că Mihaela s-a bucurat de un succes enorm,  a fost chemată de trei ori la bis, iar ea a îngenuncheat în fața publicului.

În dimineața zilei de 1 noiembrie, o știre incredibilă făcea înconjurul țării: Mihaela Runceanu a murit. Pe vremea aceea nu existau prea multe mijloace de informare, iar oamenii nu știau care este adevărul, ce s-a întâmplat și cum a fost posibil ca o tânără de doar 34 de ani să moară. Apoi, au început să apară zvonuri legate de faptul că a fost omorâtă ba de securitate, ba de Nicu Ceaușescu, ba de unii care îi cereau taxe de protecție. Speculațiile curgeau, singura certitudine era că Mihaela Runceanu a murit.

Vestea a căzut ca un trăznet peste familia cântăreței care a fost chemată de la Buzău la București fără să i se spună ce s-a întâmplat. Ajunși acolo, părinții Mihaelei au intrat într-un coșmar. Casa fiicei lor era incendiată, iar trupul neînsuflețit al copilului lor era ars. Abia în 1990, după căderea regimului comunist, când presa a avut libertate, s-a aflat ce s-a întâmplat cu adevărat în noaptea de 31 octombrie spre 1 noiembrie. Daniel Ștefănescu, o cunoștință a solistei, s-a dus la ea acasă ca să vadă împreună un film la aparatul video pe care Mihaela îl avea. La un moment dat, aceasta a adormit, iar bestia umană a sufocat-o cu o pernă, a sugrumat-o cu cablul de la telefon, a furat tot ce a găsit în casă, după care a incendiat apartamentul ca să-și șteargă urmele. A fost prins la 36 de ore după comiterea crimei și și-a recunoscut vina încă de la primul termen al procesului care a urmat. A fost condamnat la 25 de ani de închisoare pentru crimă. Motivul crimei? Jaful. Lista obiectelor pe care si le-a însușit criminalul din casa Mihaelei Runceanu apar în rechizitoriu și nu poate fi decât sinistru să te gândești că ea și-a pierdut viața pentru un videocasetofon Panasonic, un televizor Telecolor, un magnetofon, un pick-up, două boxe, o stație de amplificare, două cartușe de țigări Kent, șase casete video, benzi de magnetofon, cafea, două canistre de benzină, niște haine și perechi de pantofi, câteva bijuterii, trei carnete CEC și o bucată de carne.

Dragostea publicului pentru Mihaela Runceanu și șocul aflării despre moartea ei au făcut ca Bulevardul Nicolae Bălcescu din  Buzău (acolo unde se afla casa părintească și unde a fost adus trupul neînsuflețit), dar și străzile adiacente să devină neîncăpătoare pentru oamenii care se adunaseră să se convingă cu ochii lor că vestea este adevărată și să prezinte condoleanțe familiei cântăreței. A fost înmormântată în cimitirul Dumbrava din Buzău. Ultimul rămas bun și l-au luat oamenii de la un chip desfigurat din cauza morții violente, dar și de la un talent imens care o face pe Mihaela Runceanu să fie nemuritoare.

Mihaela Runceanu

Ce s-a întâmplat cu criminalul Daniel Ștefănescu? În 2004, a fost eliberat din eroare, pe baza unei grațieri acordate de fostul președinte Ion Iliescu. A fost însă reîncarcerat pentru încă 16 luni, și apoi eliberat pentru bună purtare în 2006. Deci a făcut 17 ani de pușcărie, din cei 25 pe care i-a primit inițial. După care a început să apară pe la televizor și să povestească cu nonșalanță că nu-i prea plăcea cum era mobilat apartamentul Mihaelei, că era încărcat cu prea multă mobilă. Criminalul are acum 50 de ani și trăiește liniștit mai departe.

Criminalul Daniel Stefanescu

Mihaela Runceanu a fost omorâtă acum 29 de ani, iar ea trăiește încă în sufletul publicului. Vocea ei caldă, cu inflexiuni puternice, emoția pe care o transmite celor care încă o ascultă și o iubesc, nu vor dispărea niciodată. Rămâne pentru totdeauna tânăra Mihaela Runceanu, de 34 de ani, solista care a bucurat mii de spectatori din România și a alinat inimile oamenilor cu muzica ei.

S-ar putea să-ți placă și...