Stiri

Iarna pe uliță, la metrou sau în stațiile RATB

Vremea de afară ne dă bătăi de cap în fiecare an. Fie că este prea cald vara sau prea frig iarna, nu suntem niciodată mulțumiți și ce e și mai clar e că în fiecare an suntem luați prin surprindere de ninsori, în mod special. De parcă nu suntem obișnuiți să ningă în fiecare an și să fie cel puțin câteva zile cu temperaturi de minus multe grade. Long story short, povestea se repetă în fiecare an și niciodată nu ne învățăm minte, nici noi, nici autoritățile și ne trezim în nămeți cât casa și ne plângem și ne văităm de parcă vine sfârșitul lumii. Haide-ți să nu mai dramatizăm și să ne amintim, mai bine, de perioada în care eram copii și abia așteptam iarna, să ne jucăm în zăpadă de dimineață până seară. Chiar astăzi am trecut pe lângă un puști care înota în zăpadă printre oameni îmbufnați și care țipa entuziasmat că a venit zăpada.

Anyway, ce e drept e că în perioada asta trebuie să fim foarte atenți pe unde mergem că trotuarele și stațiile de RATB sau tramvai sunt adevărate capcane. Într-un moment de genul ăsta, am simțit nevoia să fac ceva util și să contribui la buna desfășurare a lucrurilor și să fac o listă a celor mai periculoase stații de metrou, căci am constatat pe propria piele cât de tricky pot deveni o dată cu ninsoarea.

Sursă foto: cetateanul.net
Sursă foto: cetateanul.net

Fără alte comentarii, să începem:

  1. Piața Victoriei – Ei bine, deși treptele sunt alunecoase ca naiba și zăpada topită șade în straturi pe treptele care duc spre stația de metrou fără ca cineva să se sinchisească să o dea la o parte, este pentru prima dată când apreciez îmbulzeala din marile magistrale. E aproape imposibil să pici pe trepte din cauza alunecușului din simplul fapt că nu ai unde sa cazi. Mergi umăr la umăr cu alți zeci de oameni și cel mult poți să te dezechilibrezi și să îi împingi pe cei de lângă tine. De căzut, nici o șansă.
  2. Politehnica – Aici, situația e puțin diferită. Mulți studenți, multe persoane care merg la muncă și multe fete care se plimbă prin mall fără să se sperie de vremea de afară. Treptele sunt adevărate patinoare și cum generația tânără e mereu pe grabă, nimeni nu stă să se gângească la alunecuș și, obișnuiți să fie mereu pe fugă, aleargă frenetic către metrou, luând căzături de-a dreptul dureroase. Partea bună e că nu se dau bătuți, se ridică imediat, se scutură și aleargă mai departe ca să nu piardă metroul ce tocmai sosește în stație.
  3. Lujerului – Contrar așteptărilor, stația de metrou Lujerului este una destul de tranzitată fiind multe RATB-uri care își au stația în zona aia, ca să nu mai zic de celebrul tramvai 41 care lovește mereu căte ceva și blochează circulația deja infernală din zona aia. Ideea e că Lujerului este una dintre cele mai curate stații de metrou din căte am folosit eu zilele astea de când cu zăpada, ceea ce e o adevărată încântare pentru mine, care o folosesc zilnic.
  4. Piața Unirii – Stați fără grijă! Dacă la Victoriei n-ai nici o șansă să cazi, la Unirii e de-a dreptul imposibil. La Unirii stai 10 minute să cobori cincisprezece trepte și alte 20 să ajungi pe peron. Deci la Unirii se circulă greu, dar fără pericole, decât eventual de sufocare în cazul claustrofobilor.
  5. Universitate – La Universitate găsești apogeul. Nu doar că e aproape imposibil să nu îți rupi ceva în timp ce urci sau cobori treptele de la metrou, mai ai căteva obtacole de evitat, cum ar fi semnele de atenționare care te previn să te îndepărtezi de clădirea Universității pentru că riști să mori ca boul în timp ce îți cade un țurțure gigant în cap. Problema e alta; nu ai pe unde să treci, decât pe carosabil și nu e o variantă prea sigură având în vedere că nici mașinile nu stau prea bine la capitolul alunecat pe timp de iarnă. Cu alte cuvinte, ai de ales între a risca să mori din cauza unei chestii foarte grele și înghețate care te lovește în cap sau să fii lovit de o mașină care nu te poate evita și te ridică pe capotă și aruncă cât colo. Decizii, decizii.
  6. Păcii – Ultima, dar nu cea din urmă, stația de metrou Păcii, una dintre cele pe care le vizitez zilnic, este înzăpezită și foarte aglomerată. În zonă este Autogara Militari și o stație RATB fix în fața ieșirii de la metrou și oamenii aleg să se adăpostească la intrare până când ajunge autobuzul în care vor să se urce. Deci, după ce că e alunecos și destul de dificil pentru că metrourile nu circură atât de des precum în stațiile mari, trebuie să mai eviți și oamenii care îți stau în drum. O adevărată plăcere!
Sursă foto: i.ytimg.com
Sursă foto: i.ytimg.com

Sunt convinsă că situația nu e roz în nici o zonă, fie că e vorba de stații de metrou sau de RATB, tramvai sau trolebuz. Ai grijă, înarmează-te cu răbdare, bocanci adecvați și, eventual, un pumn de sare în buzunar din care să mai presari precum Hansel și Gretel pe unde treci ca să mai scazi șansele de cădere în timp ce mergi spre muncă, facultate sau locul unde locuieși. Știu că e tentant să îți rupi o mână sau un picior, să te dai lovit și să stai acasă până trece iarna, dar nu cred că merită durerile și tot restul inconvenientelor care vin la pachet.

 

S-ar putea să-ți placă și...