FILME

Ai vazut sau n-ai vazut Persepolis?

In aceasta seara, la Clubul Taranului, ora 18:30, va fi proiectat filmul Persepolis. Invitatia vine din partea Fundatiei ICAR si a Muzeului National al Taranului Roman (MNTR). Animatia alb-negru este o adaptare a povestirilor sub forma de benzi desenate ale iraniencei Marjane Satrapi, despre propria copilarie. Filmul, vazut prin ochii personajului principal, este o radiografie a schilodirii societatii iraniene pe o perioada de 15 ani, afectata de fundamentalism si tot mai putin fericita. In prima ipostaza, Marjane e o fetita de 9 ani, fana a muzicii punk, nonconformista si obisnuita sa dea frau liber gandurilor. Revolta ei fata de sistem se aprofundeaza odata cu varsta, iar parintii sunt nevoiti sa o trimita la studii in Austria. Dorul de tara si de ei o determina pe aceasta sa se intoarca de unde a plecat. Gaseste totul schimbat, este nevoita sa se supuna sistemului si nu se poate obisnui cu aceasta idee. De aceea, urmatorul pas pe care il face, e acela de a se muta definitiv in Franta.

Titlul filmului este inspirat după numele capitalei persane din secolul VI î. Hr. si aminteste de Persia de odinioara, evident contrastabila cu viziunea pe care intreaga lume o are astazi despre Iran: o monocultura a fundamentalismului si a terorismului.

Persepolis a primit cinci premii, printre care „Premiul Juriului”, la Festivalul de la Cannes 2008 si patru nominalizari la festivaluri internationale. Intrarea la aceasta proiectie e libera.

S-ar putea să-ți placă și...