Stiri

Elevi vs specialiști sau Trecere de pietoni 3D vs intersecția din Timișoara

Nu este o luptă și nici premii nu sunt puse în joc. Doar că, analizând realizarile unor elevi din Buzău și pe cele ale unor „specialiști” din Timișoara,  putem măcar să felicităm una din idei. Dar pe care?

Astfel, elevii Liceului de Artă din Buzău au desenat prima trecere de pietoni 3D din România. Aceștia au preluat ideea după ce au văzut o zebră 3D într-un orăşel din Islanda şi au  zis să aibă şi ei una la fel, chiar în faţa şcolii.

Ajutati de profesori și de muncitorii de la urbanism, dar și de vopseluri speciale s-au apucat de muncă. Proiectul  a fost realizat pe calculator de elevul Antonio Cristea, iar la punerea în practică au participat elevii Cristina Mărgean şi Andrei Dragu, alături e profesoarele Ana Maria Bogleş şi Georgeta Hlihor.

Astfel, au  întins sfori pentru a trasa liniile în perspectivă, pentru a  creea un singur unghi de fugă, au trasat umbrele care creează iluzia optică. Acum șoferii aflați la volan, din unghiul de fugă, văd că dungile albe de pe trecerea de pietoni plutesc. Așa se vor speria și vor încetini, iar dacă un pieton se află pe liniile albe de pe trecere, efectul 3D este şi mai mare.

Proiectul pilot a fost asumat cu entuziasm de edili, care au ţinut să verifice personal isprava liceenilor. A fost nevoie şi de un aviz de la Poliţia Rutieră. În cazul în care proiectul va avea succes printre buzoieni, Primăria va dezvolta conceptul şi în alte zone intens circulate ale oraşului.  Mai multe detalii aici.

În cealaltă parte a țării, mai exact în Timișoara, “specialiștii”- de aceasta dată, au realizat o frumusețe de desen pe asfalt. Mai exact au realizat marcaje într-un mod alambicat în intersecția străzilor Republicii și Jiului. Cei care au optat pentru această soluție susțin că pentru șoferii cu experiență  abordarea acestei intersecții este foarte ușoară.
După ce au văzut imaginile cu marcajele din intersecție polițiștii de la Rutieră  au declanșat o anchetă pentru a vedea dacă proiectul a fost respectat și dacă acestea sunt legale. Alte detalii aici.

Oare dacă marcajele  din intersecție ar fi realizate în 3D  ar fi ușor de abordat și pentru șoferii începatori?

Foto: George BUFAN Photography

S-ar putea să-ți placă și...