FILME LOCURI Stiri TEATRU

Lacrimi la premiera de gală a versiunii restaurate a ”Balanței” lui Lucian Pintilie la Sala Mare a TNB

Filmul „Balanța” (1992), prima producție românească restaurată în format digital 4K de către Fundația9 și BRD Groupe Societe Generale, a avut premiera de gală pe data de 4 februarie, la ora 20:00, la Teatrul Naţional „I. L. Caragiale” Bucureşti – Sala Mare, în prezența actorilor și apropiaților marelui regizor Lucian Pintilie.

Din păcate, mulți dintre cei care au făcut această capodoperă nu au ajuns la TNB, marele absent fiind regizorul Lucian Pintilie, care a decedat acum doi ani. Pe tot parcusul filmului toată sală a râs sau a plâns, dar finalul a fost memorabil, mulți izbucnind în lacrimi, pentru că pe scenă s-a adunat ce a mai rămas din echipa de atunci, actori, producție, regie.

Printre cei care au reușit să ajungă s-au aflat și actorii: Dorel Vișan, Gheorghe Visu, Magda Catone iar și din echipa tehnică și de producție: Erika Negrescu, Nelu Globnicu, Doina Torcatoru, Dan Paduraru, Ionel Groșan etc .

Accesul la eveniment a fost deschis și publicului.
Regizată de Lucian Pintilie, „Balanța” este o co-producție româno-franceză și a avut premiera în 1992, la Festivalul de la Cannes. Filmul prezintă povestea unei tinere profesoare și a unui medic dintr-un spital local, care încearcă să facă față ultimelor zile ale comunismului și luptă pentru normalitate într-o Românie marcată de stereotipuri. Din distribuție fac parte Maia Morgenstern, Razvan Vasilescu, Victor Rebengiuc, Marcel Iureș și mulți alți actori români de renume.

Negativul original al filmului a fost digitializat în laboratorul Hiventy, din Franța, iar restaurarea în 4K a fost realizată în România de studioul Avanpost, cu sprijinul și consultanța directorului de imagine Florin Mihăilescu, un apropiat al regizorului Lucian Pintilie. Procesul de restaurare a durat peste 6 luni, a vizat îmbunătățirea imaginii și a sunetului și transpunerea filmului în format digital 4K.

„Balanța” va ajunge în cinematografele din România din 6 februarie, fiind distribuit de Transilvania Film.

Restaurarea operei lui Lucian Pintilie este parte din programul Fundației9 – Fondul de cinema „Lucian Pintilie”, lansat în 2018 la inițiativa Corinei Șuteu, membră a Consiliului Director al Fundației9, cu acordul Cătălinei Pintilie, legatara artistului. Prin Fondul de cinema „Lucian Pintilie”, Fundația9 sprijină tinerii regizori de film aflați la debut și revitalizează patrimoniul artistic și creativ al marelui regizor.

Partener Fondator al Fundației9: BRD – Groupe Société Générale
Partenerii Fondului de cinema „Lucian Pintilie”, program al Fundației9: Mastercard și Groupama Asigurări.
Partenerii campaniei de lansare a filmului în cinematografe: Librăriile Humanitas, Roy și Dîmboviceanu Corcova.

S-ar putea să-ți placă și...