Stiri

Dacă țineți la sănătatea dumneavoastră, consumați-le!

Nuca este unul din fructele mult folosite de români. Ea apare în alimentație, în nenumărate forme ale produselor românești: cozonaci, plăcinte în alimente rituale cum sunt coliva sau măcinicii, sau sarmalele de post. De asemenea, miezul de nucă a fost folosit în unele tratamente populare, mai ales din pricina untdelemnului pe care îl conține.

Analiză a 29 de studii cu privire la consumatorii de nuci și rezultatele lor în materie de sănătate a constatat că beneficiile consumului de nuci îmbogățită cu grăsimi bune sunt numeroase.

Oamenii care au mâncat o mână de nuci (nuci, pecan, migdale, arahide, seminte de pin, fistic – etc)  în fiecare zi au avut  o probabilitate cu 30% mai mică de a suferi de boli de inimă și un risc de apariție a cancerului cu 15% mai scăzut.

Bogate în acizi Omega 3, vitamina E, fibre, magneziu si acid folic, nucile reprezinta una dintre cele mai bune metode pentru a combate stresul, colesterolul, insomniile, constipația, ameliorarea diabetului de tip 2, etc.

Acizii graşi Omega 3 sunt acele “grăsimi bune” pentru organism. Acestea au rolul de a scădea nivelul colesterolului total.

Totuși, un studiu arată că nucile braziliene sunt cele mai eficiente pentru scăderea colesterolului în sânge.

În cadrul cercetării au participat subiecți care nu aveau astfel de probleme. Totuși, oamenii de știință au vrut să afle cum influențează nucile braziliene nivelul colesterolului în sânge.  Subiecții au mâncat timp de o săptămână o porție de nuci braziliene (2, 3, 4 sau 8 bucăți).  Conform site-ului healthyholisticliving.com doctorii au fost uimiți de rezultat, nivelul colesterolului ”rău”, adică al LDL-ului, a scăzut semnificativ la doar nouă ore după ce pariticipanții le mâncaseră.

Revenind la nucile noastre, consumate cu moderație, fară a depăși mai mult de un pumn la o gustare și consumate crude (fără adaos de sare, condimente sau ulei), poți să te bucuri de toate aceste beneficii.

Pentru a nu permitem oxidarea (râncezirea) grăsi­milor, nucile trebuiesc  păstrate în condiţii optime de temperatură, umiditate și lumină redusă. Râncezesc foarte uşor, mai ales când sunt decorticate. Miezul este mai sensibil la râncezire decât nuca întreagă, de aceea este recomandat  să nu cumpărăm miez de nucă direct de pe tarabă.  Cele mai bune sunt nucile care au mai puţin de şase luni de la cules.

S-ar putea să-ți placă și...