Stiri

Află care dintre prietenii noștrii necuvantatori au simțul umorului!

Sunt oamenii singura specie cu un simț al umorului?

Răspuns scurt nu există, dar depinde și de modul în care definiți „umorul”.

De milenii, filosofii și psihologii s-au străduit să vină cu o definiție exactă a ceea ce constituie umorul. Au prezentat numeroase teorii de-a lungul anilor, una dintre cele mai populare fiind „teoria incongruenței” umorului. La nivelul său de bază, această teorie spune că umorul apare atunci când există o inconsecvență între ceea ce se așteaptă să se întâmple și ceea ce se întâmplă de fapt – și aceasta include instrumente de comedie, cum ar fi vise, ironie și întorsături ale soartei.

Conform acestei definiții, marea majoritate a animalelor, probabil, nu au un simț al umorului, deoarece nu dispun de mecanismele și rețelele cognitive care le-ar permite să identifice astfel de inconsecvențe.

O excepție cunoscută este Koko, o gorilă care înțelege mai mult de 1.000 de semne americane de limbajul semnelor și 2.000 de cuvinte vorbite în limba engleză. Primatul inteligent este cunoscut  pentru că folosește  limbajul pentru a obține un efect plin de umor, jucându-se cu diferite sensuri ale aceluiași cuvânt.

În ultimii ani, psihologii au venit cu o teorie diferită. Ei spun că umorul apare din așa-numita încălcare benignă sau „ceva care amenință bunăstarea, identitatea sau structura credinței unei persoane, dar care apare simultan”.

Conform acestei teorii, diferite animale au într-adevăr „umor”, numai pentru că pot fi gâdilate.

Cercetările efectuate în 2009 au arătat că rudele noastre primate – cimpanzeii, bonobii, gorilele și urangutanii – produc sunete asemănătoare râsului atunci când sunt gâdilați (precum și atunci când se luptă și se joacă). Acest lucru sugerează că umorul și abilitatea noastră de a râde probabil au venit de la om și de la ultimul strămoș comun, maimuță.

Într-un studiu din 2015, oamenii de știință au arătat că cimpanzeii pot face „fete zâmbitoare” la fel ca oamenii.

Câinii sunt, de asemenea, cunoscuți pentru a avea un fel de râde și de a juca față care este sugestivă pentru umor.

Interesant, animalul care a câștigat cea mai mare atenție în cercetare pentru capacitatea sa de a fi gâdilat și de a râde sunt șobolani. Când sunt gâdilați, rozătoarele emit șocuri de 50 kHz cu ultrasunete. Îi place să fie gâdilat atât de mult încât, ajunge să urmărească degetele cercetătorilor care îi gâdila.

S-ar putea să-ți placă și...