Stiri

41 de ani de când Nadia Comăneci a scris istorie

Acum 41 de ani, într-o zi de 17 aprilie, începea la Montreal, în Canada, a XXI-a ediție a Jocurilor Olimpice de vară. Cu doar o zi mai târziu, gimnasta româncă Nadia Comăneci urma să scrie istorie. Ea obținut prima notă de 10 din istoria gimnasticii. ”Zeița de la Montreal” a obținut în cadrul competiției trei medalii de aur și a uimit o lume întreagă cu performanța sa.

Parcursul Nadiei a fost spectaculos, iar retragerea a venit în 1980, după Jocurile Olimpice de la Moscova. Avea deja în palmares zeci de medalii de aur, argint și bronz la toate aparatele la care concurase: bârnă, paralele, individual compus. Destinul i s-a schimbat brusc, după ce în noaptea de 27 spre 28 noiembrie a anului 1989  a trecut ilegal granița româno-maghiară și a părăsit România spre uimirea opiniei publice și nemulțumirea conducerii țării de la acea vreme.

Nadia Comăneci a ales libertatea, cerând azil politic în Statele Unite ale Americii. Acolo, și-a urmat cursul normal al vieții, s-a logodit în 1994 cu gimnastul american Bart Connor și s-a întors în România pentru prima dată de la plecare. Cei doi s-au căsătorit în România în luna aprilie a anului 1996.

În 1999, Nadia Comăneci a devenit primul sportiv invitat să vorbească la Națiunile Unite pentru a lansa Anul 2000, Anul Internațional al Voluntariatului. Ea este cunoscută pentru munca de caritate pe care o desfășoară în întreaga lume.  În afară de asta,  ea și soțul său sunt proprietarii Academiei de Gimnastică Bart Conner Gymnastics AcademyPerfect 10 Production Company și ai câtorva magazine de echipamente sportive.

Nadia Comăneci este considerată una dintre cele mai bune gimnaste ale lumii din toate timpurile, dar și una dintre cele mai bune sportive ale secolului XX. Este singura româncă inclusă în memorialul International Gymnastics Hall of Fame. Felul în care a performat la competiții a făcut ca Nadia să devină idolul a generații întregi de copii, dar și să primească recunoașterea și admirația unor personalități marcante ale lumii.

S-ar putea să-ți placă și...