Iuliana & Costin Ghinea, fondatorii Prestige Orchestra
POVESTI SPECTACOLE

Flash interviu cu Iuliana & Costin Ghinea, fondatorii Prestige Orchestra

Iuliana și Costin Ghinea sunt fondatorii Prestige Orchestra, singurul one band show din România. Cei doi s-au cunoscut acum 11 ani la un eveniment, iar în 2013 s-au și căsătorit. Împreună au pus bazele band-ului Prestige Orchestra, din care fac parte 10 instrumentiști de elită cu studii în domeniu și concerte în toată lumea alături de artiști consacrați (tobe, chitară bass, chitară solo, pian, trompetă, trombon, saxofon, nai, acordeon, percuție), cabaretul, format din șase balerine profesioniste, și un grup folcloric format din cinci membri vocali și șase dansatori profesioniști care aduc picătura de folclor autentic din toate colțurile țării.

Iuliana, cum a început povestea ta cu muzica? Cum ai descoperit că acesta e drumul pe care vrei să mergi?

Dintotdeauna mi-a plăcut să cânt. M-a atras acest lucru și pentru că tatăl meu e în domeniu, dar nefiind foarte încântat de faptul că îmi doresc să urc pe scenă ca solist, m-a îndrumat către instrument, însă nu a fost să fie. După 7 ani de studiu am renunțat. Am studiat vioară și pian 7 ani. Am luat cursuri de canto muzică ușoară la Palatul Copiilor din Craiova și canto popular în cadrul Școlii de Artă de la binecunoscutul interpret de muzică populară Gheorghe Rosoga. După ce l-am cunoscut pe Costin, am hotărât să ne perfecționăm și să aflăm cât mai multe despre tehnica vocală și am fost îndrumați o perioadă de Ozana Barabancea. Ne-am perfecționat împreună de-a lungul timpului.

Cum a luat naștere Prestige Orchestra?

Prestige Ochestra s-a născut acum 4 ani din dorința noastră de a face altceva față de tot ceea ce se întâmpla pe piața muzicală. Atuul nostru este polivalența pe care o avem ca soliști, în primul rând, dar și instrumentisti, cum e cazul lui Costin. Abordăm cu ușurință mai toate genurile muzicale. Am fuzionat muzica din folclorul românesc cu rock-ul, funk-ul și multe altele. Am adus instrumente vechi pe scenă, ceea ce ne-a deosebit din start de branșă.

Ce înseamnă one band show?

Noi venim cu un produs căruia nu îi lipsește nimic din punct de vedere muzical și artistic, asta datorită unui program complex și complet care s-a dezvoltat cu trecerea anilor, pentru că ne-am propus să acoperim cât mai multe dintre necesitățile clienților. Pe lângă muzică, Prestige aduce pe scenă un spectacol de cabaret cu dansuri și costumații spectaculoase din întreaga lume, oferind publicului un adevărat show. Pentru că vorbim despre cel mai complex program pentru evenimente, nici tradițiile, muzica și portul popular românesc nu au fost lăsate la o parte. Avem pe scenă un grup folcloric autentic care, prin port și interpretarea străvechilor melodii, captează de fiecare dată atenția publicului. Pentru că fiecare zonă a țării noastre are dansuri specifice, nici acestea nu lipesesc din program și sunt puse în scenă de către cei 6 dansatori profesioniști care fac parte din acest proiect.

În afară de momentele în care sunteți pe scenă, în concert, la eveniment, ce anume mai presupune meseria voastră?

Ne ocupăm împreună de tot ceea ce înseamnă concept, logistică, costumații pe care uneori le facem noi, întâlniri cu clienții, emisiuni tv, radio, ședințe foto, actualizarea playlist-ului, crearea programului și desfășurarea pe timpul evenimentului.

Cum v-ați cunoscut voi doi, cum a început povestea voastră?

Ne-am cunoscut la un eveniment unde eu am venit să dau o probă pentru a cânta în trupa în care cânta deja Costin la Ploiești. A fost dragoste la prima vedere. Pur și simplu ne-am plăcut. S-a întâmplat totul din priviri. Efectiv toată seara nu ne-am luat ochii unul de la celălat. A fost să fie! După eveniment, Costin a plecat în Egipt pentru un concert și, după două săptămâni, când s-a întors, ne-am mutat împreuna.

Și cum transformi o pasiune într-un business, până la urmă?

Muzica o faci din pasiune de la început până la sfârșit. Nu trebuie să te gândești să-ți transformi pasiunea într-un business pentru că atunci nu mai este pasiune. Facem muzică pentru că ne împlinim pe scenă atunci când publicul care este în față noastră rezonează cu muzică pe care o cântăm. Când faci ceea ce îți place, te dedici și investești în pasiunea ta vine și câștigul de care ai nevoie pentru a merge mai departe.

Costin, știu că tu cânți la cinci instrumente? Care sunt acelea și cum ai învățat?

Țambal, clarinet, pian, caval și fluier. La îndrumarea tatălui meu am început să cânt la pian când eram la grădiniță, la serbări aveam deja primele „mini recitaluri”. La scurt timp am început să studiez țambalul cu un lăutar în vârstă care venea să-mi predea instrumentul acasă. În cadrul liceului de muzică am început să studiez clarinetul, de aici și deschiderea către instrumentele vechi de lemn, cavalul și fluierul.

Ce faceți în timpul liber?

În timpul liber ne place să stăm acasă să gătim, să citim, să ne uităm la filme sau la documentare sau să plecăm la munte pentru că ne place foarte mult să fie liniște atunci când avem o zi sau două fără activitate.

S-ar putea să-ți placă și...