Stiri

Osama bin Laden, omul din spatele teroristului (II)

Provenit dintr-o familie foarte numeroasă și foarte bogată, Osama bin Laden nu și-a găsit niciodată liniștea printre ai lui. Singurul cu care îi plăcea să poarte discuții lungi despre islam era tatăl lui pe care îl și întrecea datorită cunoștințelor acumulate până la acea vârstă. Întâmplarea face ca atunci când copilul Osama avea doar zece ani, tatăl lui să moară într-un accident de elicopter, moment în care întreaga familie a fost obligată să își schimbe viața. Companiile din Bin Laden Group erau conduse de alții, iar frații lui împreună cu mamele lor au fost împrăștiați prin toată Arabia Saudită de către autorități, ca să fie mai ușor de controlat.

Așa se face că Osama bin Laden a fost mutat în Tabuk la mama lui care îi lipsise atâta vreme. Întâlnirea a fost emoționantă și pentru femeia de 32 de ani, și pentru copil, dar el nu era pregătit pentru o asemenea schimbare, motiv pentru care s-a închis și mai mult în sine. Dacă pentru ceilalți membrii ai familiei schimbarea a fost benefică, el a fost singurul care nu s-a adaptat, s-a simțit dezrădăcinat și a devenit oaia neagră a familiei. Ba chiar, în scurt timp a cerut unchiului său să îl aducă din nou în Jeddah, orașul natal, lucru care s-a și întâmplat.

Timid și instabil emoțional, copilul a devenit ursuz, inabordabil și și-a găsit refugiul în lectură. Se închidea în camera lui și citea. Dezavantajul acestei preocupări a fost că l-a făcut să fie nesociabil și izolat de restul lumii. Avantajul a fost ca a terminat scoala generala, la 16 ani, cu rezultate excelente la examene.

După acest moment, familia l-a trimis să studieze în Liban. Așa se face că în 1973, Osama bin Laden se înscrie la prestigioasa instituție de învățământ Broummana High Scool. Avea la dispoziție un apartament închiriat, o servitoare, o bucătăreasă, un șofer și un Mercedez Benz 350 SE argintiu. Din copilul timid, Osama a devenit aristocratul saudit cu o viață care la început i s-a părut șocantă, dar căreia i s-a adaptat foarte repede.

A fost șocat de câtă permisivitate exista într-o țară din Orientul Mijlociu. Femeile umblau pe stradă îmbrăcate cu fuste scurte, machiate, ba chiar fetele de vârsta lui mergeau la școli mixte, împreună cu băieții. Era un stil de viață pe care nu îl cunoștea, dar care a reușit să-l scoată din depresia în care se aflase atâția ani. Și cum un tânăr de 16 ani atunci când dă de libertate, e mai greu de oprit, Osama a început, pe lângă activitățile normale (mers la cinematograf, la înot și canotaj) să facă ceea ce în locul din care era el era absolut interzis: să consume alcool. Se împrietenea cu toată lumea, indiferent de origine, rasă, credință și împreună cu prietenii lua la rând barurile din Broummana. Apoi, n-a mai fost decât un pas până a descoperit cazinourile și bordelurile din capitala Libanului. Și-a schimbat înfățișarea, și-a tăiat barba, lăsându-și mustață și și-a transformat garderoba într-una a unui macho man. Era alt om.

În ciuda vieții pe care o ducea, la școală, adolescentul Osama bin Laden excela. Cei care i-au fost colegi își aminteau că era un fel de tocilarul clasei pe care profesorii îl apreciau, iar cei din clasa lui îl îndrăgeau fiindcă îi ajuta la teme, era binevoitor și modest.

Timp de un an a trăit așa cum nu o mai făcuse și începuse să aibă chiar o atitudine liberală față de religie, fără să se mai ducă de cinci ori pe zi la moschee să se roage.

Destinul avea, din păcate, să i se schimbe din nou, odată cu începutul războiului civil din Liban. Acela a fost momentul în care a fost obligat să se întoarcă acasă, în Jeddah. Familia a decis pentru el că trebuie să se înscrie la facultate pentru ca mai apoi să se ocupe de afacerile lăsate de tatăl său. Astfel, în 1976, devine student la științe economice și economie islamică la King Abdul Aziz University. Nu îi plăcea deloc ce studia, dar nu s-a împotrivit de teamă să nu piardă finanțarea familiei și tot din acest motiv nu s-a opus în 1977 la propunerea fratelui său mai mare, Salim, de a pleca în pelerinajul hajj. Acesta este unul dintre cele mai vechi ritualuri religioase, conform islamului. Se spune că hajj-ul le dă posibilitatea celor care îl săvârșesc să ajungă în punctul considerat centrul lumii, locul în care s-au produs revelațiile divine adunate în Coran. Și având în vedere felul în care s-a schimbat radical viața lui Osama bin Laden după acest pelerinaj, este clar că și el a avut o revelație atunci. Acela a fost momentul lui de pocăință, de renunțare la tot ce însemnase viața libertină din anii precedenți. A început să se roage de cinci ori pe zi la moschee, și-a exclus din viață prietenii cu care petrecea, nu înainte de a le ține o predică despre păcate, și-a lăsat barba să crească și s-a afundat trup și suflet în studiile religioase.

Această nouă schimbare a lui Osama bin Laden a fost motiv de fericire pentru familia lui care a fost convinsă că l-a adus pe drumul cel bun. Nimeni nu avea să-și imagineze ce urma să se întâmple în mintea lui destul de labilă, în anii care au urmat.

OSAMA BIN LADEN, OMUL DIN SPATELE TERORISTULUI (III)

 

S-ar putea să-ți placă și...