Stiri

10 octombrie, Ziua Mondială a Sănătății Mintale

În fiecare an, sub egida Organizației Mondiale a Sănătății, pe data de 10 octombrie se marchează Ziua Mondială a Sănătății Mintale. Aceasta a fost stabilită în 1992 de către Federația Mondială pentru Sănătate Mintală (World Federation for Mental Health – WFMH). În fiecare an este propusă câte o temă de dezbatere, iar în 2018 în centrul atenției se află sănătatea psihică a copiilor și adolescenților.

În baza datelor oferite de Organizația Mondială a Sănătății, procentul copiilor și adolescenților cu vârste cuprinse între 10 și 19 ani care prezintă tulburări psihice este de 16 % în întreaga lume. Jumătate dintre bolile mintale apar în jurul vârstei de 14 ani, iar bolile psihice reprezintă principală cauză a dizabilității în rândul tinerilor.

Este necesară recunoașterea timpurie a semnelor care indică o boală psihică pentru ca ea să poată fi gestionată corect. Problema însă, mai ales în țările cu un nivel de educație mai scăzut, este că oamenii se tem să meargă la psiholog ori la psihiatru din cauza stigmatizării la care vor fi supuși ulterior. Copiii cu probleme de sănătate mintală sunt izolați și tratați diferit de cei din jur, iar părinții preferă să ascundă afecțiunea lor pentru a nu fi arătați cu degetul.

Este bine de știut că tulburările mintale apar în toate mediile, în toate culturile și că pe lângă factorii genetici și psihici, integritatea sănătății mintale se asociază cu nivelul stresului la școală, la locul de muncă sau în familie, cu stilul de viață nesănătos, cu expunerea la violență de orice fel, cu schimbarea socială rapidă, cu discriminarea de gen și lista poate continua.

Pe lângă faptul că unii părinți refuză să recunoască problema pe care o are copilul, de frica stigmatizării, chiar și cei care depășesc această barieră se luptă din răsputeri să gestioneze boala și asta pentru că resursele disponibile sunt insuficiente, nu sunt distribuite echitabil și sunt ineficient folosite.

O altă categorie de copii și adolescenți care necesită sprijin psihologic este aceea a bolnavilor de cancer, a celor infectați cu HIV ori suferinzi de hepatita B și C. Depresia, în cazul acestora, poate influența inclusiv capacitatea pacientului de a adera la tratament.

Ziua de 10 octombrie, în fiecare an, aduce în prim plan problema cu care se confruntă o mare parte a oamenilor zilelor noastre, dar despre care încă nu se vorbește cu voce tare: sănătatea mintală.

S-ar putea să-ți placă și...